Ontmoeten, spontaan, met elkaar, dat doet de Vrije Camperaar!
Vrije Camperaars
Weekenden - Evenementen - Camperplaatsen - Informatie


Een fix houdt in dat de GPS-signalen sterk genoeg zijn om je locatie nauwkeurig te bepalen. Je navigatiesysteem maakt gebruik van de signalen van minstens 3 satellieten om GPS-signalen te ontvangen en je beginlocatie te bepalen. Dit kan wat langer duren wanneer het GPS-signaal zwak is of deels wordt belemmerd. Kun je geen goede fix krijgen, zoek dan een grote open ruimte op, bijvoorbeeld een groot plein. De GPS-ontvangst
kan ook tegenvallen als je in het bos bent (dicht bladerdak), in een ravijn of kloof met hoge bergen rondom. Er is dan minder zicht op de satellieten zodat je minder snel het signaal van 3 satellieten binnenkrijgt (de minimale vereiste om je locatie te kunnen bepalen).

De baan van een satelliet wijkt af doordat de massa van de aarde en daarmee de zwaartekrachtspotentiaal niet homogeen verdeeld is en door baanverstoringen. Baanverstoringen treden op door excentrische zwaartekracht, de zwaartekracht van andere hemellichamen, atmosferische weerstand, zonnewinddruk, magnetische krachten en variërende zwaartekracht door getij en getijdenkrachten op de aarde zelf.

Met behulp van een GPS-ontvanger gecombineerd met een GPS-antenne kunnen door middel van afstandsmetingen naar satellieten posities op aarde worden bepaald. Deze posities hebben vanwege vele foutenbronnen geen hoge nauwkeurigheid. Door het gebruik van correctie data kan men relatieve plaatsbepaling toepassen en kunnen deze foutenbronnen grotendeels worden geëlimineerd en zijn centimeter nauwkeurigheden binnen bereik. Relatieve plaatsbepaling vindt plaats door gebruik van correctiedata in de GPS ontvanger.

Wanneer je QuickGPSfix gebruikt, een functie die beschikbaar is voor TomTom-klanten, bewaart je navigatiesysteem informatie over de positie van de GPS-satellieten gedurende de komende 7 dagen. Je navigatiesysteem kan vervolgens zeer snel je locatie bepalen, zelfs bij een zwak GPS-signaal. Hierbij wordt ook correctie data toegepast om de afwijkingen in de satellietsystemen te compenseren. Omdat de stand van de aarde en de het GPS satellieten netwerk ten opzichte van elkaar niet stabiel is, zul je regelmatig correctie data moeten gebruiken.

Op de meeste van navigatiesystemen van TomTom kun je met QuickGPSfix je GPS-positie bepalen, maar op sommige systemen worden alleen historische GPS-gegevens gebruikt. INFO LINK: http://nl.support.tomtom.com/app/answers/detail/a_id/4757/kw/quickfix

Nog even een feit: De Amerikanen kunnen het GPS-systeem zomaar uitschakelen

Dat klopt. In het verleden is dit ook wel eens gedaan, of is het signaal tijdelijk minder nauwkeurig gemaakt voor burgers. Het GPS-systeem is ontwikkeld door het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Het verslechteren van het signaal gebeurt in tijden van oorlog, zodat Amerikaanse vijanden niet meer goed kunnen navigeren. Zelf hebben de Amerikaanse militairen op zo’n moment geen last van een slechter signaal. Dat komt omdat elke GPS-satelliet signalen uitzendt op twee frequenties: L1 en L2. Het L1-signaal bestaat uit twee boodschappen: de C/A-code en de P-code. De C/A-code (Course Acquisition) is het signaal dat je als gewone consument kunt ontvangen. Militairen hebben een ontvanger waarmee ze ook de P-code kunnen ontvangen (P staat voor Precision). Op de frequentie L2 wordt ook de P-code verzonden. Militairen hebben daardoor altijd een alternatief achter de hand, wanneer één van beide signalen (L1 of L2) uitvalt.

Vandaar dat veel landen en regio’s zelf alternatieven voor het GPS-systeem hebben ontwikkeld of er nog mee bezig zijn. Voorbeelden zijn Rusland (GLONASS), Europa (Galileo), China en India. GPS-ontvangers zijn niet automatisch geschikt om signalen van deze alternatieve systemen te ontvangen.