Ontmoeten, spontaan, met elkaar, dat doet de Vrije Camperaar!
Weekenden - Evenementen - Camperplaatsen - Informatie
  • Gezellige evenementen
  • Camperplaatsen
  • Tips voor onderweg
  • Camperplaatsen nieuws

WATER MEE OP REIS

Het drinkwater dat uit uw kraan komt is volledig betrouwbaar. Zodra u het echter gaat opslaan in een tank in bijvoorbeeld de boot of de caravan, dan kan dit water bacteriologisch onbetrouwbaar worden door het binnendringen van vuil. Goed onderhoud van de tank kan problemen voorkomen.

 

Ontsmetten

Maak de tank regelmatig schoon; zeker aan het begin van het seizoen. Ook na reparaties aan de installatie kunt u het beste de tank en leidingen ontsmetten. Doe dit als volgt:
  • laat de tank volledig leeglopen en verwijder eventuele aanslag en vuilresten;
  • vul de tank met een mengsel in de verhouding van één eierdopje (50 cc) chloor (bleekmiddel zonder geur- of verdikkingsmiddelen, ongeparfumeerd, met 15% chloor) op 50 liter vers drinkwater. Het bleekmiddel is gewoon te koop in de supermarkt;
  • open de kraan totdat ook de leidingen met het chloormengsel zijn gevuld;
  • laat dit mengsel 24 uur in tank en leidingen inwerken;
  • spoel daarna tank en leidingen een paar keer goed door met vers drinkwater.

Het is belangrijk dat u steeds met schone handen werkt. Om bacteriegroei tegen te gaan moet de tank op een koele en donkere plaats staan.

 Werk hygiënisch

Spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep of afwasmiddel. Vul daarna pas de watertank. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank terechtkomen. Berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei tegen te voorkomen. Twee keer per week verversen Water in een tank is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam de tank om de drie á vier dagen geheel af te tappen en met vers drinkwater te vullen. Het afgetapte water kunt u nog gebruiken om bijvoorbeeld de camper te wassen of de plantjes water te geven.

 

Regelmatig inspecteren

Inspecteer iedere maand de watertank en de leidingen. Bij aanslag en vuilresten moet de hierboven omschreven ontsmetting weer opnieuw worden uitgevoerd.

 

WATER ONDERWEG

Vakantie vieren in Nederland is zeker een overweging waard. De zomers zijn de laatste jaren onnig en warm en bovendien is het drinkwater altijd van betrouwbare kwaliteit. Dat is in sommige andere landen wel eens anders. Het drinken van kraanwater in landen rond de Middellandse zee, of bijvoorbeeld in Afrika of Azië, kan uw vakantie wel eens helemaal in het water doen vallen!

 In sommige landen zuivert men het water niet altijd tot de kwaliteit die wij in Nederland gewend zijn. Ook zijn de leidingnetten soms zo gebrekkig, dat allerlei verontreinigingen in de bodem een kans krijgen het leidingnet binnen te dringen. Hieronder vindt u allerlei tips hoe u moet handelen in gebieden met onbetrouwbaar drinkwater.

Consumptie uit gesloten fles

Gebruikt u een consumptie op een terras of in een wat minder chique restaurant of café, let er dan op dat uw consumptie uit een gesloten fles komt. IJsklontjes (vaak gemaakt van ongekookt kraanwater) kunt u beter weigeren.

 

Thee, een goede dorstlesser

In tropische landen is warme thee een goede dorstlesser en een veilige drank. 'Iced tea' is echter weer af te raden, omdat de ijsklontjes daarin niet te vertrouwen zijn.

 

Water koken

Als u ook maar even twijfelt, kook dan het voor consumptie bestemde water. Het aan de kook brengen is in principe voldoende om de ziekteverwekkers te doden. Op grotere hoogte kookt het water al onder de 100o C; hier is drie minuten doorkoken het advies.

 

Koop verzegelde flessen

In verre landen wordt nogal eens op straat door kinderen water in flessen verkocht. Let erop dat de flessen verzegeld zijn; u koopt anders wellicht voor veel geld gewoon kraanwater.

 
Pas op voor beekwater

Voor de echte natuurkampeerders gaat er niets boven water uit het heldere bergbeekje. Maar ook hier geldt: altijd oppassen. Ook dit water kan gemakkelijk besmet zijn. In het hotel of op de camping is bron- of mineraalwater de oplossing. Maar als echte natuurliefhebbers de onbewoonde gebieden intrekken, dan moet het water ter plekke gezuiverd worden. Helder beekwater is tenslotte geen garantie voor drinkbaar water.

Zuiveringsmethoden
Er zijn drie zuiveringsmethoden te noemen: koken, microfiltratie en chemische desinfectiemet chloor of jodium. Welke methode het beste te gebruiken is, hangt af van de verontreiniging.

Koken
Koken is de meest betrouwbare methode om water te desinfecteren. Alle mogelijke ziekteverwekkers die via water in het lichaam komen, worden door koken uitgeschakeld (zie ook de tips). Troebel water blijft echter troebel en het duurt even voor je een koele slok kunt nemen!
 
Microfiltratie
Microfiltratie is een eenvoudig principe: het water wordt gefilterd door de hele kleine poriën van het filter. Alleen virussen ontsnappen aan deze methode. De kwaliteit van het water is echter niet betrouwbaar. Een ander nadeel is dat je filter snel verstopt kan raken door alles wat in het water zweeft. Zelfs bij het helderste oppervlaktewater kan dat gebeuren. Soms kun je het filter schoonmaken maar meestal moet je het vervangen. Voordeel is dat het water helder is en geen bijsmaak heeft.
 
Chemische desinfectie
 Bij chemische desinfectie worden ziekteverwekkende micro-organismen gedood door chloor of jodium. Chloor doodt niet alle ziekteverwekkers die in oppervlaktewater voorkomen. Jodium doodt wel alle bekende ziekteverwekkers in het water, echter niet de inmiddels overal voorkomende parasieten zoals Cryptosporidium en Giardia. De zuiveringsmethode met een verzadigde jodiumoplossing is wel tijdrovend omdat er sprake is van een inwerktijd. Deze inwerktijd moet worden verhoogd naarmate de hoeveelheid organisch materiaal toeneemt. Een nadeel is de bijsmaak. Op dit moment is slechts een enkele filter met jodium te koop bij bijvoorbeeld buitensportzaken. Deze hebben als voordeel dat de concentratie jodium in het gedesinfecteerde water lager is en het dus ook beter smaakt. En troebel water wordt helder. Het gebruik van jodium heeft in de verkregen concentratie geen nadelige effecten op de gezondheid. Alleen mensen met een schildklierprobleem moeten eerst overleggen met hun arts.
 

Ook al halen (combinaties van) methoden als microfiltratie en chemische desinfectie veelziekteverwekkers uit het water, het wordt daarmee nog niet voor 100% betrouwbaar drinkwater. Koken blijft nog altijd de meest betrouwbare zuiveringsmethode.