Ontmoeten, spontaan, met elkaar, dat doet de Vrije Camperaar!
Vrije Camperaars
Weekenden - Evenementen - Camperplaatsen - Informatie

Notice: Undefined offset: 13 in /home/vrijecam/domains/vrijecamperaars.nl/public_html/modules/mod_gruemenu/tmpl/default.php on line 280
 

Schrijf je vandaag nog in!
Urkerdag 2023

42663f82-3017-4c43-8678-34c79ebb30e6_thumb1440
Categorie
Evenementen
Datum
26 mei 2023 - 28 mei 2023
Locatie
Staartweg 12, Urk - Staartweg 12
8322 ND Urk, Nederland
Telefoon
0618941345
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Organisatie
Albert Bakker / Vrije Camperaars

Al jaren is het een traditie op Urk om op de zaterdag voor Pinksteren 'Urkerdag' te houden. Deze dag is een hommage aan vervlogen jaren uit de tijd dat Urk nog een eiland was. In die tijd dienden vele jonge Urkers aan de overkant van het water dat Urk omringde. Meisjes als diensters en jongens als tuinman of monteur. Tijdens dit weekend kwamen deze jongeren dan massaal terug naar Urk om in gezinsverband Pinksteren te vieren.

Urk was toen nog een eiland dus konden de jongeren niet zomaar terug naar huis. Ze kwamen gezamenlijk met de veerboot aan in de haven waarbij ze opgewacht werden door de familie. In die tijd was ook de Urker klederdracht nog gemeengoed waardoor het op de betreffende zaterdag op de haven één en al rood, wit en blauw was vanwege de traditionele kleding.

Oude gebruiken en klederdracht

Nu is het een jaarlijks terugkerende dag geworden waarop het gros van de Urker bevolking weer in klederdracht loopt en de oude dorpskern weer even terug in de tijd gaat. Vanaf een uur of 11 tot ongeveer 17.00 uur heerst op diverse locaties in het oude dorp en aan de havens een bedrijvig en gezellig Urker sfeertje. Oude gebruiken en gewoonten herleven. Waslijnen gespannen, kleren in de wastobbe, spinnen, zeil tanen, garnalen pellen, kinderspelletjes en nog veel meer. Wie goed zoekt en zijn neus gebruikt zal zeker ergens Urker lekkernijen als dikkoek, gebakken en gerookte vis, grauwe erwten, kapkool en koolmoes ontdekken.

Camperplaats

We hebben dit jaar moeten uitwijken naar een ander plek dan het zo vertrouwde Urkerbos, omdat deze helemaal volgeboekt is. We staan op een particulier veld bij een voormalige nertsen fokkerij. Herlaas zijn er voor de campers geen stroompunten aanwezig. Dit betekent dat we self-supportend staan qua stroom. Voor de fietsen te laden is er wel een mogelijkheid, en je kunt de wc-cassette legen  en water innemen. Het afval wordt gewoon meegenomen naar huis. Natuurlijk is er een leuk programma vanuit de organisatie van de Urkerdag. Er wordt tijdens het weekend koudgerookte zalm verkocht en zeer waarschijnlijk wordt er ook nog vis gebakken.

De kosten bedragen €10,= per camper per dag. 

De deelnemerslijst en het inschrijfformulier zijn alleen te zien indien u bent ingelogd!
 
 
 

Powered by iCagenda